WEBSITE

Ik wilde schrijver en profvoetballer worden…

Schrijver, profvoetballer en vooral gelukkig en gezond worden. Dat waren mijn dromen toen ik 11 jaar was. Nu deze blog schrijvende moet ik erom lachen. Verder dan 38 x hooghouden en dames 2 ben ik nooit gekomen. Inmiddels 27 jaar verder, als alleenstaande moeder van drie, en met een inmiddels flinke dosis levenservaring, kan ik een glimlach over de (toen nog) heerlijke eenvoud van de “gelukkig en gezond worden-droom” niet onderdrukken.

Wat dromen we in 2020?

Mijn dromen stammen uit 1991. Als ik, in 2020 op Instagram, Facebook en zelfs op Linkedin kijk, zie ik dat men droomt van de mooiste plekken op aarde, fantastische lijven en het happy-healthy leven… Iedereen droomt ervan gelukkig en gezond te worden of te blijven. Het is vooral de zelfhulpmaatschappij die tegenwoordig goud-geld verdient aan deze doelgroep met een aanbod van in-40-dagen-gezond-fit-gelukkig-programma’s. Of dit daadwerkelijk representatief is voor de soort dromen die men nu heeft, weet ik niet. Ik hoor er namelijk nooit iemand over praten.

Krijg geen spijt

De dikke van Dale omschrijft het mooi: Dromen is datgene denken waar je naar verlangt, maar waar je niet goed voor uit durft te komen. En daar zit het probleem in onze maatschappij. Hoe doe je dat nou: uitkomen voor je verlangens? Hoe deel je jouw dromen met andere mensen met als doel deze te gaan verwezenlijken? Hoe voorkom je dat je jouw verlangens negeert en er later misschien spijt van krijgt?

Onderzoeken tonen namelijk aan dat terminale patiënten vaak spijt hebben van de dingen die ze niet deden, zoals:

  1. Had ik maar meer moed gehad om te doen wat ik zelf wilde en niet dat wat anderen van mij verwachtten
  2. Had ik maar niet zo hard gewerkt
  3. Had ik de moed maar gehad om mijn ware gevoelens te uiten
  4. Had ik maar contact gehouden met mijn vrienden
  5. Had ik mijzelf maar wat meer geluk toegestaan in plaats van doen alsof ik gelukkig ben

Alles begint met contact.

Als je een droom wilt delen met iemand, er een gesprek over wilt hebben, dan zul je eerst contact (lees: aanraking, verbinding, voeling) moeten maken. En dat is in een cultuur waarin we vastgeplakt zitten aan onze smartphone een uitdaging! Voor mij dan ook de vraag aan jou, als lezer of volger:

  • Wanneer is jou voor het laatst naar je dromen gevraagd?
  • En wat zeggen jouw dromen over je leven nu?
  • En nog een stapje verder: Wanneer heb jij je partner, relatie, vriend of collega gevraagd welke dromen ze hebben en wat ze echt zelf willen?

Dromen dichterbij halen begint met ze te delen en bespreekbaar maken. Alleen dan kun je jouw werk en/of leven op die manier inrichten dat er ruimte, tijd en geld komt voor het verwezenlijken van jouw dromen. Je naasten helpen dromen te realiseren, daar waar je talenten liggen. Dat is waar het hier om gaat.

Ik wilde graag op een zeepkist staan, maar durfde niet

Het klinkt eenvoudig

Het lijkt heel simpel, maar dat is het natuurlijk niet. Voor mij is het vermogen tot maken van contact, ook pas de laatste 8 jaar tot bloei gekomen. Het was hard werken om los te komen van die telefoon. Ik gaf mij op voor boekenclubs en conversatieclubs en ging veel naar lezingen. En zo vertelde ik ooit zelf aan een vriend mijn droom: Dat ik zo graag op een “zeepkist” zou willen staan om een boodschap met inhoud te verkondigen. Maar ik wist niet hoe. Immers, mijn gigantische spreekangst en onzekerheid stonden mij in de weg. Nu een 5 tal cursussen later en vele vlieguren voor volle zalen en radio, lukt mij dat elke dag beter! En ben ik het levende bewijs dat het kan en roep ik nu vanaf de zeepkist “Als je verlangens groter zijn dan je moeite, kan en lukt je álles”.

Ik nodig je uit

Een van mijn dromen was om schrijver te worden, gehoord te worden. Dat woorden rechtstreeks uit mijn hart een grote groep mensen kunnen bereiken, liet mijn recente post over vloeken in een reclame zien. Binnen enkele dagen werd deze door 112.000 mensen bekeken.

Zo nodig ik jou als lezer uit onder deze post iemand te taggen waarmee jij een koffiegesprek over jouw dromen zou willen voeren. Durf jij dat aan? Geloof me. Dan ontstaan er dingen.

Met wie voer jij een dromen gesprek?