Hoevelakense Nina komt met journal voor vrouwen: ‘Leren om de regie te pakken’

HOEVELAKEN Nina van Arum heeft onlangs het boek ‘Ja Jij’ uitgebracht, specifiek voor vrouwen die aan hun eigen ontwikkeling willen werken. De inwoonster van Hoevelaken maakt zich al jaren hard voor de positie van vrouwen in Nederland en wereldwijd en komt nu met een handig invuldagboek.

Publicatie: Stad Nijkerk | Geschreven door: Maranke Pater

Nina van Arum is ondernemend en actief voor Provades B.V., stichting Topvrouwen Bouw & Infra (1300 leden) en ÇA Suffit Fashion. Ook richtte ze vorig jaar de ÇA SUFFIT Foundation op. ,,Doordat we een stichting zijn, kunnen een deel van de opbrengsten van het boek doorvloeien naar projecten voor onze doelgroep: het versterken van de positie van de vrouw in Nederland, maar ook internationaal gezien.” Alle bedrijven en de kledingverkoop, het journal en de lezingen dragen allemaal af aan de stichting, waardoor er betekenisvol ondernomen kan worden. ,,Het maakt niet uit wat we op welk moment doen. Er gaat standaard een percentage naar de stichting toe en daarom zijn we hard op zoek naar projecten die we kunnen ondersteunen.”

WEGCIJFEREN Van Arum heeft zelf jarenlang geworsteld met grootste plannen die maar niet tot ontplooiing kwamen. Met als gevolg dat ze zichzelf wegcijferde of doorging tot haar energie volledig op was. ,,Ik herken veel in vrouwen die anderen altijd voor laten gaan en zichzelf vanuit bescheidenheid die totaal onnodig is wegcijferen.” Tijd voor een andere aanpak dus.

De meeste zelfhulpboeken beloven een walhalla voor honderden euro’s, maar ik wil vrouwen zelf laten nadenken

DAGBOEK Het invuldagboek ‘Ja Jij’ is voor vrouwen die volgens Van Arum ‘barsten van de expertises en talenten’, maar toch niet erkend worden. Van Arum: ,,Vrienden vinden dat ik mezelf tekort doe door het een invuldagboek te noemen, maar het dekt wel de lading en spoort vrouwen aan om met zichzelf aan de slag te gaan. De meeste zelfhulpboeken en online goeroes beloven een walhalla voor honderden/duizenden euro’s, maar ik wil vrouwen zelf laten nadenken. Zodat ze weer regie krijgen over de dingen die ze echt graag willen doen, maar moeilijk uit te voeren vinden. Daarbij, zelfontwikkeling moet voor iedereen beschikbaar zijn vind ik.”

In het invuldagboek ‘Ja Jij’ zit zestien jaar coachingservaring en er komen verschillende thema’s in naar voren. Het allerbelangrijkste volgens Van Arum is om te reflecteren op de tijd die is geweest: ,,Als ik naar mezelf kijk, zie ik dat ik honderden vrouwen heb begeleid in online sessies. Ik heb - zeker in de lockdown - gezien dat de mentale gesteldheid van mensen achteruit ging. Mensen hadden veel behoefte aan contact. Vrouwen maakten zich zorgen over hun baan of hun stage die niet doorging en de voortgang van hun studie. Ze hadden veel moeite om dit uit te spreken of om contact te maken. Uit de gesprekken die ik in deze tijd heb gevoerd, is de journal ‘Ja Jij’ ontstaan. Vrouwen vinden het soms lastig om een supportteam om zich heen te creëren en diepgaande gesprekken te hebben over hun plannen en wat ze zelf graag willen. Ik leer ze dat ze geen werkplan hoeven te hebben, maar een levensplan.”

‘Ja Jij’ is een journal speciaal voor vrouwen, om hen te helpen de regie over hun leven te pakken. Ik leer ze dat ze geen werkplan hoeven te hebben, maar een levensplan.

REGIE ,,Het is belangrijk dat ze leren om de regie te pakken over hun eigen leven”, vervolgt Van Arum haar verhaal. ,,Als je geen plan maakt voor jezelf, beland je in het plan van je partner, collega of vrienden.” Een levensplan bestaat volgens Van Arum uit mentale, financiële, sociale, persoonlijke, en professionele doelstellingen. Ze wil vrouwen constructief en positief helpen. ,,Ik wijs hen op zaken als het regelen van een pensioen en inzicht krijgen in je vaste lasten en hoe deze betaald worden. Als je partner namelijk wegvalt door overlijden, werkeloosheid, arbeidsongeschiktheid of scheiding, dan kom je er alleen voor te staan. Door mensen op een laagdrempelige manier in regie te laten komen over hun leven en door hen in contact te laten komen met anderen, worden vrouwen mentaal sterker en gaan ze zich positief voelen over zichzelf.”

De Hoevelakense krijgt dagelijks berichten van vrouwen over de journal. ,,Van vrouwen die na een burn-out weer op willen krabbelen en tot meer zelfinzicht willen komen, een vrouw die de stap naar een directiefunctie eindelijk maakte en niet veel later in een raad van commissarissen van een bedrijf is beland. Moeders, dochters en zussen die door dit boek hun relatie willen versterken. Iemand met een maagverkleining. Het boek kan op vele manieren gebruikt worden.”

Binnenkort heeft Van Arum een gesprek met verschillende gemeenten om te kijken of ze meer groepen vrouwen in de gemeente kan inspireren en hen op een laagdrempelige manier kan helpen. ,,Het begint met zichtbaar worden en dat mensen je leren kennen. Dan komt er vanzelf heel wat moois op je pad.”

Het boek ‘Ja Jij’ is te koop bij alle boekhandels in Nijkerk en Hoevelaken en online.

JA-JIJ-Journal-binnenkant

Nina van Arum zocht ook dit nog even uit:

Kun je als vrouw het gezin financieel draaiende houden?
Een van de pijlers in de journal is financiën. Ongeveer 40% van de Nederlandse vrouwen is afhankelijk van de partner of van de overheid. Veel vrouwen zijn zich hier niet bewust van en hebben geen inzicht in wat hun netto lasten zijn. Kun je het gezin draaiende houden als het inkomen van je partner door scheiding, baanverlies of overlijden wegvalt? Is je salaris wel marktconform? Hoe vraag je opslag? En als je als freelancer werkt, hanteer je dan wel het juiste uurtarief? En hoe staat het met je pensioen? Van Arum: ‘Met dit journal wil ik vrouwen over dit soort vraagstukken laten nadenken, zodat ze financieel weloverwogen keuzes kunnen maken. Grip op geld gaat in mijn ogen echt een stuk verder dan enkel een positieve money mindset en begint bij weten hoe je ervoor staat en hoe je hier verandering in kunt aanbrengen. Het heeft ook alles te maken met goed voor jezelf zorgen.’

Vrouwen betalen duizenden euro’s voor geluk
Het thuiswerken, alles goed willen doen en het bescheiden en wegcijferende karakter van vele vrouwen maakt dat vrouwen tegenwoordig bijzonder veel van zichzelf eisen en zichzelf te weinig op de eerste plaats zetten. Dat heeft gevolgen. Denk maar eens aan de toename van vrouwen die burnout raken. (1 op de 5 vrouwen tussen de 25 en 35 jaar*).